Vilken behandling fick Greta?
 
 
 
 Hem
 Gretas sjukdom
 Gretas behandling
 Gretas mediciner
 Gretas grav
 Gästbok
 Matildas sidaHjärntumörer behandlas främst genom tre olika principer:

 

Operation: att helt eller delvis få bort tumören.

 

Strålning: att genom direkt strålning uppnå ovanstående.

 

Cytostatika (cellgifter): att stabilisera alt. få bort tumören.

Oftast kombineras två alt. tre av dessa principer.

Greta kunde, som vi skrivit tidigare, inte opereras. Greta fick istället kombinera cellgifter och strålning. Mellan den 17 januari och 23 februari 2006 genomgick Greta strålningsbehandling på Radiumhemmet. Hon var där fem dagar i veckan och pga av sin ålder fick hon sövas varje gång hon skulle strålas. Trots det dagliga nedsövningarna sex veckor i sträck klarade Greta av det fantastiskt bra. Se länk:

http://www.barncancerfonden.se/content2/tidningen/index.php?pid=1420&redirectad=1

Greta fick också cellgifter. Initialt fick hon Vincristin och Carboplastin intravenöst (se bild intill). Men samtidigt som strålningstarten bytte vi till Temodal som Greta fick i kapselform. Strålningen och cellgiftsbytet kom efter de samstämmiga svaren från second opinions som vi erhöll.

Var tredje månad gjordes en MR undersökning (enkelt uttryckt skallröntgen) för att se om tumören förändrats. Se länk: http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleID=3522

För att underlätta nålsättningar etc opererades en "port-a-cathe" in i bröstet på Greta. Det är som en te-sil som sitter under huden och är sammankopplad med blodvenerna. Efter att man satt embla salva (bedövning) på huden stacks en nål i "silen". Därefter kunde blodprov och mediciner ges genom den. Detta för att slippa sticka Greta varje gång, te x vid nedsövningen under strålningen. "Port-a-cathen" togs aldrig bort utan sitter fortfarande kvar på Greta.

Varannan vecka togs blodprov på Greta. Detta gjordes genom ett "stick" i fingret som sedan analyserades. Därefter fick vi svaret. Antingen via telefon eller vid läkarbesök. Läkarbesöken var varannan vecka eller en gång per månad.

Har ni några frågor om Gretas behandling kan ni kontakta mig: janne43@gmail.com